Arşiv  listEM  Yardım  Yazışma

Ana Sayfa | Etkinlikler | Birikimler | Ülke Gündemi | Biz Bize | Dağar | Siteler | Sanat | Başka Şeyler  

  Toplu taşımacılıkta emniyet kemeri kullanımını teşvik
sosyal sorumluluk projesi

 Turgut Uzer

İlgili Yazılar

 

"Temsa", "Petrol Ofisi", ve "Hürriyet Oto Yaşam"ın 'Toplu taşımacılıkta emniyet kemeri kullanımını teşvik" sosyal sorumluluk projesi evvelsi gün (02/08) bir basın toplantısı ile duyuruldu. Proje vesilesiyle, çoğunluğu Gazi Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Trafik Planlaması ve Uygulaması Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr.Süleyman Pampal'ın konuşmasından aldığım notları paylaşıyorum.

Bütün ilgili yerlerde "miş", müş" takıları varmış gibi düşünün lütfen.

Türkiye'de saatte 50 trafik kazası oluyor, bir kişi ölüyor, 12 kişi yaralanıyor.

Türkiye'de yılda trafik kazalarında ölen kişi sayısı yaklaşık 4,000 olarak kayıtlarda mevcut. Ancak bu rakam, sadece olay yerinde ölenler, hastaneye kaldırılırken veya kaldırıldıktan sonra ölenler de dahil edildiğinde rakam 10,000 oluyor. (Türkiye'de depremlerden ölenlerin son 100 yıldaki ortalamasının 1,000 olduğu belirtildi).

Maddi kayıp yılda 10-15 milyar dollar.

Türkiye'de yolcu taşımacılığı dağılımı :%95.0 Karayolu, %3.2 Demiryolu, %0.1 Denizyolu, %1.7 Havayolu
Almanya'da yolcu taşımacılığı dağılımı :%58.2 Karayolu, %22.0 Demiryolu, %12.0 Denizyolu, %7.3 Havayolu
ABD'de yolcu taşımacılığı dağılımı :%27.2 Karayolu, %38.3 Demiryolu, %24.0 Denizyolu, %10.5 Havayolu

Aynı veriler için görsel kolaylık


Fransa 959
Almanya 656
İngiltere 372
İtalya 368
Polonya 281
Belçika 145
Avusturya 133
Hollanda 116
İsviçre 75
Danimarka 72
Türkiye 63
Macaristan 44
 
Emniyet kemeri kullanma oranları
Avustralya %91
Kanada %87
ABD %58
Türkiye %21
 
Emniyet kemeri kullanımının %0'dan %100 çıkması halinde trafik kazalarında ölü ve yaralı sayılarında %47-%60 arası azalma meydana gelmekte.
 
Emniyet kemerinin zorunlu olduğu ülkelerdeki ölüm ve yaralanma oranları, kullanımın zorunlu olmadığı ülkelere göre %40 daha az.
 
Arka koltuklarda emniyet kemerinin gereksiz olduğu kanısı yanlıştır. TRL (İngiltere Ulaşım Araştırma Laboratuarı) analizleri, ön koltuk yolcularının tamamına yakınının emniyet kemeri takmasına karşılık, daha düşük oranda emniyet kemeri kullanan arka koltuk yolcularının yaralanma riskinin iki kat,  fırlatılma riskinin ise yedi kat daha fazla olduğunu ortaya koymuştur. Emniyet kemeri takmamış arka koltuk yolcuları en çok kafa, yüz, ve boyun zedelenmelerine maruz kalmaktadır. Arka koltuk yolcularının en büyük yaralanma nedeni fırlatılmadır.
 
Çarpışma anında vücudunuz araçla aynı hızla hareket eder. Emniyet kemeriniz takılı ise, çarpışma anındaki kuvvet emniyet kemeri boyunca vücudunuza yayılır. Kemer takanlar koltuklarına  bağlandıkları için ileri hareketin devamı önlenir.
 
"Şehir içinde emniyet kemeri kullanmıyorum, çünkü düşük hızlarda çarpmaya dayanırım" diye düşünenlere: 50 km/saat ile hareket ederken kafa kafaya çarpışmada vücudun karşılaştığı kuvvet 4 ton.
 
Proje eylem planı ve hedefleri arasında  bir yıl süresince, otogar aktiviteleri, firma sahibi davetleri, otobüs şoförleri bilgilendirme toplantıları, otogar ve Petrol Ofisi istasyonlarında afiş asılması ile 300 firma sahibine, 3,500 otobüs şoförüne, 200,000 yolcuya ulaşmak var.
 
.....İşte böyle, bilgileri verdim, rakamlar epey bir şey anlatıyor, bana sanki önemli bir konu gibi geliyor. Bindokuzyetmişli yıllarda dedemi Ankara'dan İstanbul'a araba ile götürmek üzere otomobilin yan koltuğuna oturttum, kendim direksiyona geçmeden önce dedemin emniyet kemerini güzeeelcene bağlayayım dedim, dedem çok kızmıştı: "beni Ruslar bile bağlayamadı, sen mi bağlayacaksın" diye. Umarım bu sefer daha başarılı oluruz.
 
Sevgiler
 
Turgut Uzer '76
 
Not: Benzer bir sosyal sorumluluk projesi olan Brisa'nın "farım da açık yolum da" projesi yıllardan beri devam ediyor ve çok iyi neticeler alıyoruz.

Thu, 4 Aug 2005 10:19:25 +0300

Ana Sayfa | Etkinlikler | Birikimler | Ülke Gündemi | Biz Bize | Dağar | Siteler | Sanat | Başka Şeyler

sistEM Copyright 2000-2005