Arşiv  listEM  Yardım  Yazışma

Ana Sayfa | Etkinlikler | Birikimler | Ülke Gündemi | Biz Bize | Dağar | Siteler | Sanat | Başka Şeyler  

  sistEMde Neler Olacak? Kim Neler Yapacak?

 

SistEMin İnşa Günleri

Dergi Önerisi

İsim Önerileri

Logo Önerileri

Logo Tartışmaları

İçerik Önerileri

 

Subject: [METU-IE-ALUMNI:1905] e-dergi
From: "amac oner" <amaconer at iname.com>
Date: Mon, 16 Aug 1999 22:21:28 +0300
------------------------------------------------------------------------
Merhabalar,
E-dergi fikri nedense her dakika daha cok hosuma gitmeye basliyor.
Su asamada e-dergiye ne gibi bir katkida bulunabilirim bilemiyorum ama boyle bir guzel olayin icinde olmak cok guzel, elimden geldigince her zaman yardima hazirim. Sadece su andan yapamayacagim bir sey icin soz vermek istemiyorum ama aklimda cok fikir var aslinda.
Yazili bir gazeteyi hatta bir 2 sayfalik bir duzenli bir bulteni cikarmanin zorlugunu iyi bildigim icin, belki de matbaa isi olmayan bu tip bir elektronik bir derginin cok daha uzun omurlu olacagi dusuncesindeyim.
Aklima su anda gelen bir fikir, derginin bir kisminda degisik yararli web sitelerine linklerin olmasi....

simdiden hayirlisi olsun,
selamlar

Amac Oner IE'97
amaconer at iname.com

 

 

Subject: [METU-IE-ALUMNI:1906] Re: e-dergi
From: "Tunc Celik" <yosida at bnet.net.tr>
Date: Mon, 16 Aug 1999 22:24:22 +0300
------------------------------------------------------------------------
Öner Bey,

Merhabalar, bence aklınızdakileri yazmaya başlayın ve bunu bir word dosyası olarak listeye gönderin. Önce tüm yapılabilecekleri fikir bazında derleyip toparlayalım, sonra bakar ve herkes yapabileceği kadarını alır. Sizin göndereceğiniz ilk word dosyasının fikir birikimi oluşturmamız için bir başlangıç olmasını dilerim.

Saygılarımla,

Tunç Çelik '92
 

 

Subject: [METU-IE-ALUMNI:1934] e-dergiye katki
From: oseyman at otosan.com.tr
Date: Wed, 18 Aug 1999 09:05:19 +0300
------------------------------------------------------------------------
Selamlar,
Sayet askerligini yapmis olmak tercih sebebi degilse ben de elimden katkiyi yapmaya hazirim.

Herkese iyi calismalar & saygilarimla
Orhan SEYMAN
IE '97

 

 

Subject: [METU-IE-ALUMNI:2422] Re: yeniden e-dergi uzerine
From: "Caglar Guven" <cguven at ie.metu.edu.tr>
Date: Tue, 31 Aug 1999 09:42:14 +0300
------------------------------------------------------------------------
Arkadaslar,
Kotu gunler geciriyoruz. Benim kusagim er gec bu dunyanin tozunu atacagina inananiyordu. Aradan bunca yil gecti, toz atmaktan vazgectik, ileriye mi gidiyoruz geriye mi belli degil. Icimden ne gulmek geliyor ne de aglamak.
Hepimiz icin bir iyimserlik kaynagi listeye yazan arkadaslarimizin sergiledigi insanseverlik, durustluk, cesaret ve enerjidir.

Dusunce uretim calismasi (think tank) ve dergi cikarma girisimleri depremden sonra bence daha da cok guncellik kazaniyor. Yeterince ciddiye alirsak bunlari orgutlu toplum olma yolunda goz ardi edilemeyecek girisimler haline getirebiliriz. Dergi ile baslamanin daha gercekci olacagini saniyorum; boylece DUC’na hazirlik niteliginde gorus alisverisi imkani dogacaktir. Bu imkani degerlendirerek ortak bir dile ulasirsak, yani yontem acisindan bir kavram birligi olusturabilirsek DUC icin gereken altyapi kurulmaya baslanmis olur.

Bu mesaji dergi girisiminin tavsamamasi icin bir cagri olarak yazdigimi goruyorsunuz. Bunu yaparken yontem veya yaklasim sorununun oncelikle irdelenmesi gerektigine inandigim da belli oluyor. Burada kastettigim DUC girisiminin yapilandirilmasi, orgutlenmesi, gundeminin saptanmasi vb asamalarda izlenecek yontem degil. Bu saydiklarim elbette onemli; ancak daha da onemli olan DUC cercevesinde ele alinacak konulara nasil yaklasilacagi, yani ne tur bir SORGULAMA YONTEMI izlenecegidir. Endustri muhendisliginin diger mesleklerden ve muhendislik dallarindan farkli bir gorus acisina sahip olmasi ve gercek potansiyelini harekete gecirebilmesi sorgulama yonteminin secimindeki isabete baglidir.

Yoneylem arastirmasinin oldugu kadar endustri muhendisliginin de izlemesi gereken yontemi bir tur ELESTIRICI SISTEM YAKLASIMI olarak nitelendirmek cok yanlis olmaz. Tabii bunu tartismak mumkun. Oncelikle kavramlar uzerinde anlasmak ve bazi semantik puruzleri gidermemiz gerekecektir. Bunlar zor degil, benim asil soylemek istedigim sey su: Bugun bircok endustri muhendisinin elestirici dusunce veya sistem yaklasimi ile fazla ilgileri yok. (Bu gorusu daha once ustu kapali da olsa ileri surdugumu hatirlayacaksiniz. O mesajlarla ilgili ozel olarak bana yazip aciklamalar istendigi de oldu ama bu isteklere mesaj formati icinde cevap vermek uygun olmuyor). Bu durumun bir nedeninin de egitim programlarinin yetersizligi oldugunu kabul etmeliyiz. Ama nereden kaynaklanirsa kaynaklansin eksiklerimizi gidermek icin veya yeni acilimlar icin vakit gecmis degildir.
Ben derginin islev ve icerigi uzerinde herhangi bir dayatma olarak algilanmamasi kosuluyla dergimizin bu tur amaclara uygun bir zemin olusturacagina inaniyor, basta Mehmet butun arkadaslarin katkilarini bekliyorum. Derginin adi SistEM’de olabilir, YAKLASIM da..

Sevgilerimle..

Caglar.



Subject: [METU-IE-ALUMNI:2428] yontem
From: "Caglar Guven" <cguven at ie.metu.edu.tr>
Date: Tue, 31 Aug 1999 12:59:15 +0300
------------------------------------------------------------------------
Arkadaslar,

Bir onceki mesajda EM icin sorgulama yonteminden soz ettim. Daha aciklayici olmak ihtiyacini duyuyorum. Asagiya bazi sorular ve boluk porcuk dusunceler yazdim. Kafalarimiz karissin diye.. Daha iyisini dergi cikinca yapabiliriz.

**********************

Modernite, bilgiye erismenin yolu olarak BILIMi gosteriyor. Dogayi BILIM yoluyla sorgulayacagiz. Baska bir yol yok mu, ya da BILIMi nasil tanimlayabiliriz?

**********************

Bilmenin amaci BILGI ile sinirli midir; ornegin bilmek ANLAMAK anlamina da gelir mi? Gelmezse BILIMin amaclari arasina ANLAMAyi da dahil edecek miyiz, ve edersek bilim BILIM olmaktan cikar mi?

**********************

Diyelim ki amacimiz dogayi sorgulamak. SORGULAMAyi genis bir anlamda dusunursek BILIMin geleneksel sinirlari ile kisitlamamiza gerek kalmayabilir.

**********************

BILIMin tanimi yontemiyle yapiliyor. Ama bilimsel yontemin bir masal oldugunu ileri surenler de var. Yontem bir yana, BILIM bir olcude bilginin sorgulayicidan bagimsiz olarak elde edilmesi demek. Yani oyle olmasi gerek.
Peki bilgiye sorgulayicidan bagimsiz erisilir mi? Diyelim fizikciler bunu yapiyorlar. Biz yapabilir miyiz? Biz bilimsel yontemler kullaniyor muyuz ve kullanmali miyiz; ya da baska ne kullanabiliriz?

***************************

BILIM ya da SORGULAMA, neden-sonuc iliskilerine ulasmak ister. Boylelikle doga aciklanacak ve anlasilacak. Fizikci dunyanin bir parcasini laboratuvarda masanin ustune koyuyor; deney yapacak. Nedeni degistirerek neden-sonuc iliskisini bulacak. Her sey cok objektif ve kisilerden bagimsiz.
Sonucu etkileyebilecek butun diger degiskenler KONTROL altinda. Zaten BILIM bir bakima KONTROL ile es anlamli. Ama dogada kontrol uygulayabilir miyiz?
Kaos kuramini ileri suren de BILIM. Boyle bir dogada neden-sonuc ilişkileri ne olcude bilinebilir? Her sigara icen kansere yakalanacak mi?

************************

Dogayi sorgulamanin amaci GERCEKLIGE ulasmaktir diyelim. Bunun icin cok sey gerekiyor:VERI gerekiyor, ENFORMASYON gerekiyor, BILGI gerekiyor, ANLAYIS gerekiyor, BILGELIK gerekiyor. Anlayis ve bilgelik BILIMin sinirlarini zorluyor, normatif alana tasiyor. Ama gerceklige ulasmak istiyorsak bundan kacinabilir miyiz? Insan gercekligi bir butundur ve teori pratikten ayrilamaz.

*************************

Teoriyi pratikten ayirmak bizi yanilgilara surukler. Sorgulayicinin yanilgiya dusmesi cogu zaman sorgulama gundemini tayin edenlerin baslica amaclari arasindadir. Her sorgulama ahlaki bir cabadir.

**************************

Gercekligin bolunmezligini bilmek ELESTIRICI SISTEM YAKLASIMIdyr. Bunu aciklamak nispeten kolay, sunu soylemek kafi: sistemlerin sinirlari yoktur.
Mekan icinde de yoktur zaman icinde de. Sistemi sinirlar icine koymak bizi elestirici olmaktan uzaklastirir. Ama koymazsak ne yapacagimizi nasil bilecegiz? Elestirici sistem yaklasimini uygulamak kolay degil.

**************************

Kaotik bir dunyada PROBLEM COZMEK ne anlama gelir? EMleri hangi problemleri cozecekler; uretim problemlerini mi, finansman problemlerini mi? Yoksa “insan problemlerini” mi cozecekler? Problemler cozulunce insanlardan geriye ne kalacak? Problemler cozulemiyecekse EMleri ne yapacaklar?

***************************

Sevgilerimle.

Caglar Guven
 


Subject: [METU-IE-ALUMNI:2453] Re: yeniden e-dergi uzerine
From: "Murat YÖNDEM" <myondem at maestrosoftware.com>
Date: Wed, 1 Sep 1999 18:04:51 +0300
------------------------------------------------------------------------
Benim de oyum SistEM'e.
Bu arada bence derginin icerigini de artik olusturma zamani geldi.
* Bu dergi haftalik mi, aylik mi olacak ? Yoksa donemlik mi ?
* Sadece liste uyeleri mi okuyacak ?
* Kimler yazacak ?
* Hangi konular islenecek ?
* E-mail ile mi dagitilacak, yoksa bir internet sunucuda yayinlanip mekan bagimsiz her istenildiginde okunabilecek mi ?
* vb.................?
* vb.................?

Murat YONDEM IE'93

 

 

Subject: [METU-IE-ALUMNI:2459] sistEM: ODTU Endustri Muhendisligi Bolumu mezunlarinin e-dergisi
From: Erol Sayin <sayin at ie.metu.edu.tr>
Date: Thu, 02 Sep 1999 09:42:01 +0200
------------------------------------------------------------------------
Sevgili Arkadaslar,

Dergimizin adi konusundaki tartismalarin yeterli oldugu kanisindayim.
"sistEM" genel kabul gordu ve gercekten hos. Gerek sozcugun tasidigi anlam, gerekse bicimden kaynaklanan benzesme (E ve M harfleri) uygun bir secim oldugunu gosteriyor bence. Murat Yondem'in belirttigi gibi zaman yitirmeden icerik/kapsam isine girmek gerekli. Bu arada Murat'in sorularina bazi yanitlar:

* Bu dergi haftalik mi, aylik mi olacak ? Yoksa donemlik mi ?
Basili dergi gibi belirli bir aralikta tum yazilarin yenilenmesi gerekmiyor.
Yazilar ayri ayri degisik surelerde degistirilebilir. Polemik yazilari yanyana durabilir. Ayrica eski sayilar/yazilar arsivlenebilir.
Bu yetki bence editorun olmali.

* Sadece liste uyeleri mi okuyacak ?
Hayir. Bir password koymuyoruz. Dolayisiyla dunyanin her yerinden her ilgilenen sayfaya erisebilir. Zaman icinde onemli tarayicilara keyword'lerle kote ettiririz ve arama makinelerini kullananlar da dergimizi karsilarinda bulabilir.

* Kimler yazacak ?
Dileyen herkes. Ama ozellikle mezunlarimiz. Tabii sadece yazi degil, cektiginiz fotograflari, yazdiginiz siirleri, cizdiginiz karikaturleri vb. urunlerinizi de yollayabilirsiniz. Mesleki alanda da teknik cizim, model fotografi vb.gibi belgeleri koyabiliriz.

* Hangi konular islenecek ?
Mezunlarimizin profesyonel ve ozel ilgi alanlarina giren her sey. Editorumuz dergiyi bolumlere ayiracaktir.

* E-mail ile mi dagitilacak, yoksa bir internet sunucuda yayinlanip mekan bagimsiz her istenildiginde okunabilecek mi ?
E-mail ile dagitilmayacak. Bolumumuzun web sunucusunda duracak ve burada ve sizde elektrik ve internet erisimi kesilmedigi surece herkes her yerden 24 saat erisebilecek. Boylece uyemiz 515 mezunumuzun disindaki dunyayi da etkileme sansimiz olacak. Ogrencilerimiz dahil tabii.

Caglar Hoca'nin baslattigi 'deprem sirasinda ve sonrasinda org'n-koord'n sorunlari karsisinda endustri muhendislerinin onerileri' calismasi icin de dergi bir arac olabilir.

Bolumumuz web sayfasi alanini tahsis etti. Bilgisayar Koordinatorumuz Tayfun Asker de guzel bir sayfa adresi verdi. Ben de Mehmet Kilic'in gonderdigi taslak logoyu koyarak sayfayi actim. Bookmark'layabilirsiniz. Bundan sonrasi Kilic ve Berkin'e ve mail'leri ile surekli gorev yapmayi oneren diger arkadaslara kaliyor. Ben kacmiyorum, ben de icindeyim. Tabii hepiniz de yazilarinizla.

Toplulugumuza hayirli olsun. Ayri bir mail'le sayfa elinizde olacak.
Adresi soyle: http://sistem.ie.metu.edu.tr/

Erol Sayin'79

 

 

Subject: [METU-IE-ALUMNI:2472] sistEM e-dergi
From: SAITA at turktraktor.com.tr
Date: Fri, 3 Sep 1999 08:57:54 +0300
------------------------------------------------------------------------


......

Erol'un dergi uzerindeki aciklamalarina tesekkurler. Dergi web uzerinde liste disinda herkese acik olacagina gore kullanilacak dillere karar vermemiz gerekiyor. Sadece Turkce olursa herkes icin daha kolay olacagi acik. Ancak hem Turkce hem Ingilizce olmasi durumunda hepimize, ozellikle de Kilic ve Berkin'e daha cok is dusecek.

Afetsiz gunler dilegimle,

Sait Atinc, 76

 

 

Subject: [METU-IE-ALUMNI:2617] RE: Dergimizin logo alternatifleri
From: Isik Gokoglu <isik.gokoglu at yasar.com.tr>
Date: Tue, 21 Sep 1999 09:30:03 +0300
-----------------------------------------------------------------------
Yasemin Hn'ın logosu çok guzel. Ben belki kacırdım ama derginin icerigi konusu uzerinde de biraz duralım.

Sistem yaklaşımı içinde ele aldığımız projeler
En iyi uygulamalar
Guncel olaylar ve yorumlar
Uyelerimizi yakından tanıyalım
Uyelerimimizden haberler
Okulumuzdan haberler
Bolumumuzden haberler
Meslegimizin gunluk hayatımıza yansımaları
Biraz dusunelim biraz eglenelim
EM ve sanat
.........

Boyle bir beyin fırtınası yaparsak buyuk cogunlugun benimseyip yazıları ile katkıda bulunacagı bir outline olusturabiliriz.

Isleyis nasıl olacak bu konunun da acıklanmasında yarar var.

Dergimizin katılımlı, uzun omurlu ve surekli kendini yenileyen bir dergi olması dilegiyle.

Isık Gokoglu (83)

 

Ana Sayfa | Etkinlikler | Birikimler | Ülke Gündemi | Biz Bize | Dağar | Siteler | Sanat | Başka Şeyler

sistEM Copyright 2000-2004