Arşiv  listEM  Yardım  Yazışma

Ana Sayfa | Etkinlikler | Birikimler | Ülke Gündemi | Biz Bize | Dağar | Siteler | Sanat | Başka Şeyler  

  Doğal Taş ve Mermercilik Sektöründe Doğal Çözüm:
mySAP Business Suite

Ozan Ay

Özet

Platform

Hedef

Kapsam ve Uygulama

Proje Kazanımları

Kritik Başarı Faktörleri

Kaynaklar

1. Özet

Doğal taş ve mermercilik sektörünün önde gelen isimlerinden Tureks, 1982 yılında küçük bir atölye olarak faaliyete başlamış; zamanla, değerli taş çıkartma, işleme ve pazarlama alanında uzman bir kuruluş haline gelmiştir. Bugün 5 ayrı kıtada 400’ün üzerinde çalışanı olan şirket, Türkiye’de 12 taş ocağı işletmekte ve çeşitli ülkelerde ofislere sahip bulunmaktadır. 5,000’in üzerinde değerli taş çeşidi sunan Tureks, tüm dünyada kaliteli işçiliğiyle tanınmaktadır. Tureks, yılda 1 milyon metre kare üzerinde zemin kaplama malzemesi üretmektedir.

Tureks, gelişen ve büyüyen yapısına ve gereksinimlerine bağlı olarak, kurumsal fonksiyonlarının ve özellikle tedarik zinciri süreçlerinin yönetimi için bir Kurumsal Kaynak Planlaması uygulanmasına geçmeyi düşünmüş ve SAP’nin mySAP Business Suite kullanımına karar vermiştir. Böylece, ABD ve Türkiye’deki operasyonlarının yönetiminde ve izlenmesinde tam otomasyon sağlayacak, bütünleşik bir elektronik iş platformu oluşturulmasını hedeflemiştir.

Tureks, bugün, tüm kritik iş süreçlerini tek bir platform üzerinden gerçek zamanlı olarak takip edip raporlayabilmekte; son derece karmaşık ve incelikli bir uğraş olan doğal taş ve mermer işletmeciliğinin değişken taleplerine, oluşturulan esnek yapı sayesinde anında yanıt verebilmektedir.


2. Platform

2.1. Sunucular

Donanım : HP ProLiant ML570
İşletim Sistemi : Windows 2003
Veritabanı : SQL 2000

2.2. Uygulamalar

mySAP R/3 4.7 Enterprise
mySAP BW 3.1
mySAP Enterprise Portal 5.0
mySAP Business Workflow


3. Hedef

Üretimin daha etkin bir biçimde planlanması ve kontrolü; hammadde, yarı mamul ve mamul maliyetlerinin daha doğru saptanması; iş süreçlerinin bireylerden bağımsız hale getirilmesi; birbirinden kopuk durumda olan birimlerin tek bir platformda birleştirilmesi; çift veri girişlerinin ortadan kaldırılması ve şirketler arası iş süreçlerinin entegrasyonu hedeflenmiştir.


4. Kapsam ve Uygulama

İstanbul, Afyon ve ABD’de bulunan toplam 7 lokasyonuyla hızla büyüyen Tureks, artan ihracat hacmine paralel olarak gelişen beklentilerini karşılamak için, uygun maliyetli, etkin ve bütünleşik bir bilgi sistemine ihtiyaç duymaktaydı. ABD ve Türkiye’deki şirketleri arasında tam otomasyon sağlayarak kesintisiz ve hızlı iş yapmak, aynı zamanda bilgi alışverişini kolaylaştırmak isteyen şirket, SAP’nin sunduğu global çözümle, her tür ihtiyacını tek bir platform üzerinden karşılama imkanı bulmuştur.

Türkiye’de doğal taş ve mermercilik sektöründe ilk SAP projesine imza atan Tureks, MBIS’in danışmanlık desteğiyle, planlanan bütçe ve 6 aylık bir süre içinde, geniş kapsamlı bir bilgi sistemi yaratmıştır. SAP’nin Business Suite çözümüyle, Tureks’e bağlı yurtiçi ve yurtdışı firmalar arasındaki bilgi akışında tam entegrasyon sağlanmıştır. Sistem oluşturulurken SAP’nin sektöre özel uygulamalar (Best Business Practices) olarak adlandırılan standart senaryolarından yararlanılmış ve herhangi bir ek geliştirme yapılmamıştır. SAP sisteminin olanakları sonuna kadar kullanılarak doğal taş ve mermercilik sektörü için model oluşturabilecek bir yapı kurulmuştur.

Tureks’te gerçekleştirilen SAP projesinin en önemli özelliklerinden biri de aynı sunucu üzerinde iki ayrı SAP çözümünün birlikte koşabildiği teknolojik bir altyapının kullanılıyor olmasıdır. Böylece, SAP’nin desteklediği bir uygulama şekli olan MCOD (Multiple Components on One Database) teknolojisi, ilk defa Turkes’te kullanılmıştır.


5. Proje Kazanımları
  • Üretim ve maliyet süreçlerini anlık takip edecek bir yapı kurulmuştur. Özellikle yarı mamul stoklarının gerçek zamanlı olarak takip edilebilmesiyle, üretim aşamasında yaşanabilen pek çok soruna çözüm bulunmuştur. Üretimde gerçekleştirilen her aktivitenin izlenmesi, söz konusu aktivite için yapılan harcamanın da izlenmesi anlamına geldiğinden, maliyet belirleme ve fiyatlandırma daha doğru bir şekilde yapılmaya başlanmıştır. Bu da, karlılığın artmasıyla sonuçlanacak pek çok avantajı beraberinde getirmiştir.

  • Tureks’in iş akışlarında kritik rol oynayan tedarik zinciri, otomasyon sistemine dahil edilmiştir.

  • Global bir çözümün uygulanmasıyla, gerektiğinde danışmanlık desteği alarak sistemlerin sürekliliğini sağlamak ve bakım maliyetlerini düşürmek mümkün olmuştur.

  • Veri girişinde yapılan tekrar ve hatalar ortadan kaldırılarak zaman ve işgücü kayıplarının önüne geçilmiştir. Uygulanan SAP çözümündeki entegrasyon ilkesinin bir sonucu olarak, muhasebe departmanı kayıt yapan değil, yapılmış kayıtları kontrol ve takip eden bir yapıya kavuşmuştur.

  • Geliştirilen yeni raporlama sistemiyle, bilanço ve gelir tablosu dahil her tür analiz içerikli dokümanın, ay sonlarında otomatik olarak raporlanması sağlanmıştır.

  • ABD ve Türkiye arasında oluşturulan otomasyonla, yurtdışındaki satış aracılarının takibi kolaylaşmıştır. Sürekli sahada olan bu kişilerin, sipariş durumlarını, mekan ve zamandan bağımsız olarak, Internet üzerinden sistemlere erişerek izlemeleri mümkün olmuştur.

  • Müşteriye, sipariş durumu, teslimat tarihi ve sevk bilgileri gibi konularda anında ve hatasız bilgi verilmesi olanaklı hale gelmiştir.

  • Farklı sistemler kullanmak yerine tek bir bilgi sistemi kurularak ilgili tüm şirketlerin operasyonlarını koordineli ve bütünleşik bir ortamda yürütmesi sağlanmıştır. Bu sayede, üretim, satış ve muhasebe dahil tüm birimler, ortak bir platformda birleşmiştir. Ayrıca, daha önce kişilere bağlı yürüyen tüm işler, bireylerden bağımsız olarak gerçekleştirilmeye başlanmıştır.

  • Çok detaylı sonuçlar üretebilen örnek bir sistem kurulmuştur. Tureks, KOBİ ölçeğinde bir işletme olmasına karşın, büyük ölçekli işletmelerin SAP uygulamalarıyla rekabet edebilecek bir projeye imza atmıştır.

  • Doğal taş ve mermer işleme sürecinin önceden planlanamayan gelişmelerine hazırlıklı olunmasını ve kullanıcıların bu tür beklenmedik durumlarda hızlı ve etkin yanıt verebilmelerini sağlayacak bir sistem yaratılmıştır.


6. Kritik Başarı Faktörleri

Tureks’in doğal taş ve mermercilik sektörüne örnek olacak SAP projesinin başarısında çeşitli unsurlar kritik rol oynamıştır:

  • Üst yönetimin desteği: Tureks yönetim kurulu başkanı proje sponsoru, genel müdür ise proje yöneticisi olarak projeye tam destek vermiştir. Ayrıca, Tureks çalışanları da tam kadro olarak projede yer almışlardır.

  • Özverili çalışma: Tureks projesi, ulaşım başta olmak üzere değişik lojistik problemlere rağmen, kendini tamamen projeye adayan ve zamanının büyük bir bölümünü bu çalışmaya ayıran danışmanların desteğiyle gerçekleştirilmiştir. Özverili ve verimli bir çalışma temposuyla haftanın her günü hizmet veren bu ekip, Tureks açısından her konuda yüksek tatmin ne güven sağlamıştır.

  • Proje sonrasında tam destek: Danışmanlar, yaşama geçirilen SAP sisteminin en etkin bir biçimde kullanılabilmesine yardımcı olmak için, kullanıcılara, canlı kullanımda gerekli tüm desteği sağlamışlardır. 3 lokasyonda birden paralel olarak sunulan sürekli destek hizmetiyle, Tureks çalışanları, SAP sistemini sorunsuz olarak kullanabilir hale gelmişlerdir.

  • Elektronik ortamın verimli kullanılması: Hem yurtiçi hem de yurtdışı bağlantıların söz konusu olduğu Tureks projesinde, elektronik ortamın sunduğu teknolojik olanaklar, en verimli şekliyle kullanılmıştır. SAP sistemlerine uzaktan erişim sayesinde saat farkı ya da uzun mesafe gibi sorunların üstesinden gelmek mümkün olmuştur.

7. Kaynaklar

1. Doğal Taş için Doğal Çözüm: SAP, MBIS, http://www.mbis.com.tr

2. Proje Uygulama Dokümantasyonu

3. Tureks, http://www.tureks.com.tr

Ana Sayfa | Etkinlikler | Birikimler | Ülke Gündemi | Biz Bize | Dağar | Siteler | Sanat | Başka Şeyler