Murat Sal Erdin' in listeye yazdığı ve daha sonra sistEM' de de yer alan Integrated Enterprise Management konulu yazıda enterprise' ın boyutlarından ikisi olarak verilen Birey ve Takım kavramları, Şenol
Kesercioğlu' nun katıldığı diyalogla aşağıdaki gibi tanımlanmıştır.
-------------------------------------------------------------------
Enterprise' ın en büyük özelliği bir dinamik sistem olmasıdır. Dolayısıyla enterprise' ın varlığının sürdürülebilmesi için sistemsel bazı kurallar konmalıdır. Sistemin en önemli temel taşı birey ve bireylerin oluşturduğu takımlardır.
Takımın ortaya çıkışındaki doğal nedenlerden biri de sinerji yaratmanın ötesinde, bu karmaşık sistemlerde bağımsız rol alıp işi götürebilecek süper insanı tanrının yaratmadığının anlaşılması ve kabul edilmesidir. Yoksa insanoğlu doğası gereği ferdiyetçidir .
Birey ve ait olduğu takımın olmazsa olmaz özellikleri şu şekilde sıralanabilir.
- Bireyler takım çalışmalarına katılırken tüm kişisel komplekslerinden arınmış olmak zorundadırlar. Özellikle Türk kültüründen kaynaklanan sıkıntışarın yaşanmaması gerekir.
- Kabul edilebilir, edilemez davranış biçimleri belirlenmeli
- Takımda tartışmalar ne kadar hararetli olursa olsun kişisel değil, tamamen işin sonucuna yöneliktir.
- Herkesin fikri önemli ve değerlidir.
- Kimse bir diğerine "Bu benim sorumluluk alanımda, sen karışma" diyemez. Herkesin "circles of interest" ' ini genişletme hakkı vardır (iyi bir davranış olarak algılanır).
- "Position Power" kullanılmaz.
- Tüm bilgiler şeffaf ve paylaşılır durumdadır. Bilgi koz olarak kullanılmaz.
- Takım lideri grubu konu çerçevesi dışına taşırmadan yönlendirmek zorundadır. Toplantıları efektif şekilde yönetir ve sonuçları şeffaf şekilde raporlar.
- İdeal grup büyüklüğü 5-8 kişi civarındadır. Daha büyük gruplarda sorumluluk çok fazla dağıldığından sonuca ulaşmakta zorluklar oluşur.
- Katılımın azami olmasi gerekli
- İletişim açık olmalı, herkes konu hakkında konuşmalı. Aktif dinleme tekniklerini takım iyi bilmeli
- Rollerin iyi tanımlanmış olması şarttır, roller değişebilir, ancak tanımı iyi yapılmalı
- Kısa, açıklayıcı prosedürler olmalı (kompleks işlerin tarifi iyi yapılmalı)
- VERİYE TALEP, GÖRÜŞLERE TALEP' e ağır basmalı
- Temel sebepler (root causes)-problem için, muhtemel sonuçlar kararlar için çok önemli, açılmalı, araştırılmalı
- Takımın açık ve net hedefleri olmalı
- Takım çalışmasının performansından herkes sorumludur. Önceden belirlenmiş kriterlere göre performans değerlendirilir ve raporlanır.
Tuckman' ın takım teorisi (Murat Sal Erdin' in aktarımıyla)
Tuckman takımın oluşmasını safhalara ayırmış. Bunlara: Forming stage, storming stage, norming stage, performing stage adları veriliyor.
Forming stage de 'hareket' üzerinde yoğunlaşılmış. Diyor ki, optimistik olmaya çalış, diğerleri şüpheli de olsa :), hangi davranış biçiminin yeni durumları kavramada daha uygun olacağını test et.
Storming stage' de Bir şeyi keşfedeceksin diyor: Takım çalışması düşündüğünüzden çok daha zordur. Alt grupların oluşması (hemşeriler, sınıf arkadaşları gibi-veya burada çinliler, ingilizler gibi), ve bilgi ve tecrübenin yarattığı çatışmayı göreceksin.
Norming stage de takım arkadaşları arasındaki sorunlar öyle veya böyle çözülecek, ve işbirliğinin, veya birliğin önemini herkes kendince anlamaya başlayacak (aksi takdirde $$$ lar uçacak, hedeflere ulaşılamayacak, topyekün kayıp). Bunu herkes anladıktan
sonra "ground rules" dediği asgari müşterekleri ve davranış normlarını belirleyeceksiniz. Artık hedefleri kendiniz oluşturmaya, kazanmak için birlikte hareket etmeye hazır olduğunuz için "Spirit" oluşacak ve "shared goals" ortaya çıkacak.
Performing stage : Yeah baby. The team rocks buddy sesleri çıkmaya başlayınca, yani golleri sıralamaya başlayınca, o zaman arkadaş olacaksınız. Değişen koşulları izleyerek esnek olmayı, değişmeyi ve değişime ayak uydurmayı öğreneceksiniz.. ve Champions
of Change olacaksınız.
|