Arşiv  listEM  Yardım  Yazışma

Ana Sayfa | Etkinlikler | Birikimler | Ülke Gündemi | Biz Bize | Dağar | Siteler | Sanat | Başka Şeyler  

  Firma Düzeyinde Yenilikçilik (Yenilik) ve Bilgi Yönetimi

  Müfit Akyos

"Knowledge vs Information" Tartışması

 

Firma Düzeyinde Yenilikçilik ve Bilgi Yönetimi

Yenilik ve Yenilik Süreçleri

Bir Üretim Girdisi Olarak ‘bilgi’

Bilgi Topolojisi

Bilgi Yönetimi ve Yenilikçilik

ÖZET

‘İnovasyon’, kavram olarak, hem bir süreci (yenilemeyi / yenilenmeyi) hem de bir sonucu ('yenilik'i) anlatır. Yenilik, süreç olarak, “bir fikri pazarlanabilir bir ürün ya da hizmete, yeni ya da geliştirilmiş bir imalât ya da dağıtım yöntemine, ya da yeni bir toplumsal hizmet yöntemine dönüştürmeyi” ifade eder.

Günümüzde yeniliğin ve ekonomik büyümenin kaynağı olarak firma gösterilmektedir. Pazarın gereksinimlerinin önceden belirlenerek bunların yeni veya yenilikçi ürünlerle karşılanması günümüz firmalarının varlık nedeni durumuna gelmiştir.

Önceleri doğrusal olarak tanımlanan yenilik süreci (Yeni Ürün Geliştirme Süreci) günümüzde “pazarda başlayıp pazarda biten” etkileşimli bir süreç haline gelmiştir.

Bilgi yönetimi, entellektüel kapitalin yönetilmesinden öte, bilginin yaratılması, dönüştürülmesi ve kullanılması gibi bilgi ile ilgili bütün faaliyetleri de kapsamaktadır.

Bilginin bir üretim girdisi olarak katma değer yaratma gücünün, özellikle yenilikçi ürünlerin geliştirilmesindeki rolünün giderek daha fazla anlaşılması ve yenilikçilik süreçlerinin pazarla ilişkisinin yakınlaşmasının yarattığı ilişkiler ağının giderek gelişmesi ve çok taraflı olması üretim ve hizmet süreçlerinde “bilgi yönetimi”nin önemini daha da arttırmaktadır.

ABSTRACT

Innovation Process On The Firm Level and The Knowledge Management

Innovation as a process is, “to convert an idea to a commercial product or service or improved manufacturing or supplying method or a new service method”.

Currently, “the firm” is pointed as the main sources of innovation and economical development. The survival of the firms depend on the early evaluation and meeting of the market requirements by new or innovative products.

Innovation process (new product development process) was defined as linear model (technology-push, market-pull models), but today is chanced to an interactive process that is starting from market and ending prior to innovation process at the market.

The added value of knowledge as an input to the production and especially to the innovation process of new products is getting more clear. Relation of innovation process with the market and with the improved and complicated networks make crucial the knowledge managemet in the innovative production and service processes.

 

Müfit Akyos
Endüstri Mühendisi
Teknoloji Yönetimi Danışmanı
makyos@isbank.net.tr

 

1. Yenilik ve Yenilik Süreçleri

1.1 'İnovasyon' Ne Demektir?

1.2 ‘İnovasyon’ ve Türleriyle İlgili Temel Tanımlar

1.3 ‘İnovasyon’ Sistemlerinin Odağı: Firma

1.4 ‘İnovasyon’ Süreç Modelleri

2. Bir Üretim Girdisi Olarak ‘Bilgi’

 

3. Bilgi Topolojisi

3.1 Bilgi ile İlgili Diğer Kavramlar

3.2 Açık Bilgi-Örtük Bilgi Dağılımı

4. Bilgi Yönetimi ve Yenilikçilik

4.1 Öğrenen Ekonomide Bilgi Yoğun Hizmetler

4.2 Enformasyon Yönetimi-Bilgi Yönetimi

4.3 Firma Vizyonu ve Bilgi Yönetimi İlişkisi

4.4 Firma Bilgi Yönetiminin/Yenilikçi Yaklaşımının Analizi

 

Sonuç

Bilginin bir üretim girdisi olarak katma değer yaratma gücünün, özellikle yenilikçi ürünlerin geliştirilmesindeki rolünün giderek daha fazla anlaşılması ve yenilikçilik süreçlerinin pazarla ilişkisinin yakınlaşmasının yarattığı ilişkiler ağının giderek gelişmesi ve çok taraflı olması üretim ve hizmet süreçlerinde “bilgi yönetimi”nin önemini daha da arttırmaktadır. Rekabetçi pazarlardaki firmalar için bilgi yönetiminin, vizyonlarının ve stratejilerinin ayrılmaz bir parçası olması varlık nedenleri durumuna gelmiştir.
Gelecek için sağlam bir öngörü olarak, yalnızca bilginin edinilmesi, özümsenmesi ve bir üst düzeyde yeniden üretilme becerisini yenilikçi ürün süreçlerine yansıtmayı ana yetkinlikleri arasına alabilen firmaların başarılı olabilecekleri söylenebilir.

 

KAYNAKÇA

1. Johannessen J., Olsen B., Olaisen J. “Aspects of innovation theory based on knowledge-management” Int. Journal of Information Mangement 19 (1999) 121-139

2. Hall R. and Andriani P. “Managing Knowledge for Innovation” Long Range Planning Journal35 (2002) p. 29-48

3. Blumentrit R. & Johnston R., “Toward a Strategy for Knowledge Management”, Avustralian Center for Innovation, Faculty of Engineering University of Sydney Austalia

4. Mothe J., Gertler M., Rejean L., Niosi J., Wolfe D. “Knowledge Management The New Challenge for Firms & Organizations”, A Rapporteurs’ Report on the OECD High Level Forum, Ottawa, Canada September 21-22 2000

5. Niwqa K., “Approachs to Innovative Concept-Creation Management”, Department of General System Studies, The University of Tokyo

6. Chapman R., Hyland P. “Complexity and learning behaviors in product innovation”, Technovation 23 (2003)

7. Pitt M., Clarke K. “Competing on Competence: A Knowledge Perspective on the Management of Strategic Innovation” Technology Analysis & Strategic Management, Vol. 11, No. 3. 1999

8. M. Lemon, P.S. Sahota “Organizational culture as a knowledge repository for increased innovative capacity” Technovation XX (2003)

9. Nooteboom B. (2001), “Learning and Innovation in Organizations and Economies “, Oxford University Press

10. Tidd J., Bessant J., Pavitt K. (1997) “Managing Innovation:Integrating Technological, Market and Organizational Change

11. Trott P. (1998) “Innovation Management & New product Development” Financial Times Pitman Publishing

12. “The Globalizing Learning Economy: Implications for innovations policy”. Report based on contributions from seven projects under the TSER programme DGXII Commission of the European Union . December 1997

Ana Sayfa | Etkinlikler | Birikimler | Ülke Gündemi | Biz Bize | Dağar | Siteler | Sanat | Başka Şeyler

sistEM Copyright 2000-2004