Orta Doğu Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü mezunlarının bir e-ortamıdır.

Ana Sayfa | Etkinlikler | Birikimler | Ülke Gündemi | Biz Bize | Dağar | Siteler | Sanat | Başka Şeyler  

Arşiv

metu-ie-alumni

Kimlik

Yazışma

Listede Nelere Özen Gösterilmeli?

ListEM

İşleyiş Belgesi

Duyarlıklar

Komutlar

Kolaylıklar

Başkalarının Kuralları

Arşiv ve Web Arayüzü

ListEM Raporu

Zaman zaman yaşanan anlaşmazlıkları ve karışıklıkları liste kendi iç dinamiği ile çözdü. Bu çözümlerin büyük bir bölümü eskilerin zımnen (implicitly) dediği biçimde gerçekleşirken, yeterince olgunlaşanları yazılı hale getirmeyi denediğimiz de oldu. Son olarak buna İşleyiş Belgesi'ni de ekledik.

Eskilerden bazı örnekleri de, listeye yeni katılacaklar için anlamlı olabilir diye özel bir sayfada toplamanın yararlı olacağını düşündük. Yazarlarının anlayış göstereceğine inanarak; yazıların güncelliğini kaybeden yanlarını çıkarırken günümüze denk düşen ek ya da açıklamaları da koyduk. 

Bu toparlama yazılarından bazıları: Ercan Erkul, Adnan Dovan, Erol Sayın, Murat Deniz'in. Burada bulunmasi gerekip de gözümden kaçan ve zaman kısıtımın azizliğine uğrayanlardan özür dileyerek...

Başlangıçtaki Tartışmalarla İlgili Ercan Erkul’un Toparlaması:

  1. Herkes yazdığı mesajın altına adını, mezuniyet yılını ve e-posta adresini yazsın. [İsteyenler daha ayrıntılı bir "kartvizit" eklesin.] 
  2. EM Bölümü web-sitesinde "alumni" diye bir bölüm açılsın. Buradaki bilgileri mezunlar kendileri güncelleyebilsin.
    *** (Böyle bir bölüm açıldı. Şimdilik üye listeleri görülebiliyor. Zaman içinde interaktif hale gelecek.) 
  3. Listeyi parçalamayalım ama bence mesajlar üç kategoriye ayrılabilir: Duyuru, Görüş, Tartışma. Bu kategorileri bazı arkadaşların önerdiği gibi konu satırında da kullanabiliriz. Ne yaptığımızı bilmemiz açısından bu ve benzeri kategoriler kullanılabilir. [Eğer mesaj çok uzun ise önüne bir özet konulmasının veya parçalanarak birkaç mesaj halinde listeye gönderilmesinin yararlı olacağını düşünüyorum. -Sait Atınç] 
  4. Duyurular kişisel ("evlendim", "çocuğum oldu", "iş değiştirdim") veya genel ("EM arıyoruz", "seminer var") olabilir. Bence kişisel duyurular topluluk duygusu geliştirme açısından önemli. [Ancak çoğumuz bunları yazmaktan çekiniriz. O zaman; duyan yazsın. ("1978 mezunlarından X, Y'ye Genel Müdür oldu.")] Duyurulara herkes kişisel cevap versin, böylece çok sayıda tebrik/ilgi mesajının listeyi kalabalıklaştırmasını önleriz. 
  5. Görüş, her Türk’ün içindeki "köşe yazarını" ortaya çıkarttığı türden mesajlar. Bence listeye gelen mesajların çoğu bu türden. Kimisi aktüel bir konuda görüşünü belirtiyor, kimisi güzel şiirler alıntılıyor, kimisi bir kitaptan bahsediyor. Bunları ben keyifle okuyorum ama bazıları bu mesajlara kategorik olarak karşı, bazıları da belirli köşe yazarlarını sevmiyor. Üstelik bu mesajlara gelen tepkiler sahte bir tartışma ortamı yaratıyor. [İyi köşe yazarları diğer yazarlara tepkilerini genellikle satır aralarında belirtir. Elbette okuyucu tepkisi biraz daha sert olabilir.] Bence ne yaptığını bilme ve bir köşe yazısı dikkatiyle yazılma koşuluyla, bu mesajlar listeyi zenginleştiriyor. Bunlara karşı görüşler olabilir ama tepki gösterenler de dikkatli olmalı, zaman ayırmalı. Ama hiç kimse de köşe yazarlarına niye yazıyorsun gibi "radikal" ve anlamsız eleştirilerde bulunmamalı. 
  6. (Eskidi). 
  7. Öte yandan, EM konusunda yazacak köşe yazarlarına çok talep var. TOC'a talep var, ERP'ye talep var. Çağlar Güven'in yazacağını söylediği konular da ilgiyle okunacaktır. Bölümün diğer öğretim üyeleri de EM ve diğer konularda düzenli yazabilirler. İş deneyimleri ışığında bazı arkadaşlar da ilginç yazılar yazabilir.
    *** (Bu; sistEM’in çıkış noktası oldu.) 
  8. Tartışma'dan kastım birisinin ortaya bir konu atması ve ilgilenenlerin görüş bildirmesi. En iyi örnekleri, Yasemin'in başlattığı YA tartışması, Osman Hoca’nın başlattığı CHP tartışması. Bence burada tartışmayı başlatanlar bir tür "moderatör" rolü üstlenmeli. Zaman zaman gelinen noktayı özetlemeli ve zamanı geldiğinde tartışmayı bir genel sonuçla/özetle bitirmeli. Bir tartışmaya katılım olmuyorsa Sinan'ın staff/line tartışmasında yaptığı gibi nokta hemen konulmalı. 
  9. Görüş ile tartışma arasındaki çizgiyi belirlemek zor ama bence bu önemli bir ayrım. Örneğin "SIBAREN ne yapmalı?" görüş mü tartışma mı? 
  10. Son olarak, herhangi bir mesajın üzerine "basarak" cevap yazmayalım. Konu satırını biraz daha açıklayıcı biçimde kullanalım. 

Adnan Dovan'ın İhtiyaç Üzerine Ekledikleri Oldu (26.08.99):

Şu kurallardan uygun gördüklerinize lütfen uyunuz :

  • Listeye daha önce gönderilmiş mesajları göndermeyiniz.
  • Göndereceğiniz çok özel mesajlar dışında, mesajların yalnızca sizin için önemli gördüğünüz alıntısını gönderiniz.
  • Reply ile mesaj göndereceğiniz zaman, kaynak mesajın varsa yalnızca ilgili bölümünü bırakınız, gerisini temizleyiniz.
  • Tren gibi birbirine eklenmiş mesajlar göndermeyiniz.
  • Bir sitedeki konuyu bizimle paylaşmak istediğiniz zaman basit bir özet ile tanıtınız ve link adresini veriniz, mesajın tamamını kopyalamayınız.

Eğer biz listemizde bu düzeni kuramazsak, bizim listemizin görüntüsü de acaba Türkiye'nin kent-planlarına (veya plansızlıklarına) benzemez mi ?

Türkiye'de yeni vergiler her zaman daha önce vergi verenlere yüklenir. Aynı şekilde bu yazının da daha önce okuyanlara bir yük olacağını, okumayanlara ulaşma ihtimalinin zayıf olduğunu biliyorum. Ama ben yine de şansımı deniyorum. 
*********

İhtiyaç üzerine Erol Sayın'dan gelen Ağustos 2001 açıklaması:

  1. Listemizde kimse kimseden daha değerli değil herkes değerlidir (samimi görüşümdür). 
  2. Listemizin dili pratikte oluştuğu gibi bürokratik/resmi bir dil değil rahat günlük konuşma dilidir. Birbirimizle konuşurken kullandığımız dildir. Dilimizi ezip büzüp (nadiren esprili olabilir) bazı TV kanallarında komiklik diye sunulan dil değildir. Türkçe'mizi seven biri olarak dil konusunda belki aşırı duyarlılık gösteriyorum. 
  3. İçtihatlara benzer şekilde oluşan, yazılı olmayan amaçlar bağlamında, bu listenin geniş bir endüstri mühendisleri kitlesinin engin deneyimlerini, yorumlarını, gözlemlerini, düşüncelerini, bilgilerini, başarılarını ve sorunlarını paylaştığı bir platform olduğunu söyleyebiliriz. Bu deneyimler teknik olabildiği gibi politik, duygusal, mizahi de olabiliyor. Listemiz bir "geyik" listesi olmadığı gibi, "renksiz", espriye kapalı bir liste de değildir. Mutlu ve acı haberlerimizi de paylaşıyoruz. 
  4. Tartışmaların, listenin optimum kullanımı açısından zamanında Sinan Kayalıgil'in önerdiği gibi yapılmasının yararı var. Artık yeni görüşlerin gelmediği noktada tartışma kesilmeli. Tartışmayı başlatan veya açan da bir sonuç yazmalı. Sn. Osman Coşkunoğlu'nun yaptığı gibi bu metin yeni bir tür tartışmaya açılabilir. Tartışma 'Repetitive" olmaya başladığı anda genel ilgi dağılıyor. Durma kararını yazanlar kendiliklerinden vermeli. 
  5. Tüm üyelerin yazması bence zorunlu değil. Ne kadar çok arkadaş yazarsa o kadar iyi tabii. Ama pek çok kişi de listeyi kendini geliştirmek için izliyor. İletişim içinde kalmak için veya başka nedenlerle de izleyenler var. Bazılarımız da diğerlerine görüşlerimizi aktarmak, yaymak, benimsetmek için yazıyoruz. Bu da doğal, ama 'aşırı ısrar' yarar yerine zarar getiriyor. Listenin okunurluğunu da zedeliyor. Yazanların bunu takdir edecek olgunlukta olduğuna eminim. 
  6. Listemiz tüm ODTÜ End. Müh. Bol mezunlarının % 38'ine yakınını kapsamakta. ODTÜ'de ve bildiğim başka yerlerde benzeri yok. 

a) Avustralya, Hong Kong, Kanada, ABD, İngiltere, Finlandiya, S. Arabistan, Almanya gibi dünyanın çok farklı coğrafyalarına yayılmış, 

b) 1971-2001 yılları arasında mezun olmuş 30 farklı kuşağı kapsayan, 

c)150'ye yakın değişik iş ünvanı taşıyan, 

d) tarımdan turizme, üretimden ticarete, sağlıktan alışverişe, kamu hizmetlerinden eğitim-öğretime kadar akla gelebilen her iktisadi sektörde ve uluslararası kuruluşlarda çalışan, 

745 ODTÜ'lu endüstri mühendisinin oluşturduğu bu ortamın sürmesi için zaman ve emek harcıyorum. Bu ortamdan yararlanılarak yapılabilecek çok şey var. 
Sevgiler, 
Erol Sayın.
15 Aug 2001 14:23:20 +0200

Nezih Yaşar'ın önerdiği "Listeyi Doğru Kullanmak için Yapılması Gereken Bazı Analizler" Eylül 2001'e ait.

Ana Sayfa | Etkinlikler | Birikimler | Ülke Gündemi | Biz Bize | Dağar | Siteler | Sanat | Başka Şeyler